Autorka projektu: Alicja Brzuska

Dokumentacja techniczna: Monika Nowicka

Status: zrealizowany w 2016 r.

Lokalizacja: Poznań

Projekt przebudowy istniejącego już gabinetu lekarskiego w budownictwie z lat 90-tych, przestrzeń – około 70m2, parter budynku.

Głównym zadaniem projektowym było połączenie funkcji zaplecza z toaletą i gabinetem lekarskim, tak aby osiągnąć wrażenie większej przestrzeni.

Zastane pomieszczenie było niewielkie i ciemne, dlatego aby osiągnąć zamierzony efekt zastosowaliśmy kilka oryginalnych rozwiązań: min. ustawienie ściany po skosie – dzięki temu osoby wchodzące do poczekalni mają wrażenie większej ilości miejsca.

Skos kontynuowany jest w niewielkiej toalecie, gdzie zagościła zaprojektowana specjalnie do tego wnętrza, a potem wykonana na zamówienie – umywalka w kształcie trapezu. Pozwoliło nam to wykorzystać ergonomiczne parametry łazienki i połączyć je z niebanalną estetyką.

Pozostałe meble i stolarka, także wykonane jako indywidualny projekt, jeszcze bardziej nadają wnętrzu niepowtarzalny charakter.