Autorka projektu: Alicja Brzuska

Dokumentacja techniczna: Monika Nowicka

Status: zrealizowany w 2020 r.

Lokalizacja: Poznań

Opis:

Projekt wykonany w Poznaniu na nowym osiedlu mieszkaniowym, w części przeznaczonej na lokale usługowe, na parterze budynku. Prace prowadzone były od surowego stanu developerskiego.

Założeniem było, aby na niewielkiej przestrzeni (niecałe 50m2) znalazły się: gabinet, poczekalnia oraz zaplecze socjalne. Właścicielom zależało także na świetle dziennym w części gabinetowej. W związku z tym, że lokal był pierwotnie przeznaczony na działalność handlową, nie posiadał w tej części okna, było to jedno z naszych wyzwań projektowych.

Dzięki zastosowaniu szklanej ściany z przesłonięciem widoczności matową folią, pomiędzy poczekalnią a gabinetem, nie tylko oba pomieszczenia mają teraz dostęp do światła dziennego, ale udało się także zachować intymność i funkcjonalność obu przestrzeni.

Wykorzystując na suficie listwę świetlną poprowadzoną w linii prostej połączyliśmy wizualnie oba pomieszczenia. Dzięki temu wydają się one większe.

Z racji tego, że projektowane wnętrze było niewielkie – znacznie ograniczyliśmy ilość elementów ozdobnych. Zdecydowaliśmy się na oszczędnie dawkowane, ale mocne akcenty kolorystyczne takie jak: winylowe tapety z nieregularnym pasiastym strukturami, wzory roślinne w postaci płytek w części gabinetowej i łazienkowej, czy elementy naturalnej roślinności w poczekalni.

Ponieważ inwestorka kładła bardzo duży nacisk na praktyczność pomieszczeń (z racji na ilość osób, które będę się w nich pojawiać oraz bezpośrednie wejście z dworu do poczekalni) – na podłodze została zastosowana płytka gresowa w ostatnio bardzo modnym wzorze lastryko.

Właściciele lokalu cieszą się teraz światłem dziennym w części gabinetowej i poczekalni jednocześnie doceniając praktyczne rozwiązania ułatwiające funkcjonowanie gabinetu.