Autorka projektu: Alicja Brzuska

Dokumentacja techniczna: Monika Nowicka

Status: zrealizowany 2019 r.

Lokalizacja: Poznań

Opis:

Projekt wykonany dla małżeństwa, które chciało cieszyć się bliskością zieleni przez cały rok powiększając swój dom w części parterowej o ogród zimowy.

Rozpoczynając projekt szybko okazało się, że również część dzienna na parterze musi ulec zmianie.

Zdecydowaliśmy się na usunięcie wcześniej istniejącej ściany murowanej i zastąpienie jej ścianą przeszkloną w istniejącej już części parterowej. Dzięki tej decyzji uzyskaliśmy nie tylko wrażenie większej przestrzeni, ale także dostęp do większej ilości światła słonecznego – wpłynęło to także na spójność stylu z nową zabudową ogrodu zimowego.

Wnętrze miało być klasyczne i ponadczasowe. W tym celu zaproponowana została posadzka gresowa w stylu francuskiej jodełki. Kuchnia w klasycznym stylu również ma element jodełki na ścianie między blatem kuchennym a wiszącymi szafkami. Wykonana w odcieniach ciepłej bieli świetnie komponuje się ze szczotkowanym granitem. Kuchnia posiada tzw. część czystą i brudną, które możemy oddzielić od siebie, ukrytymi w ścianie, drzwiami przesuwnymi.

W całym projekcie dominują jasne kolory ze względu na stosunkowo ciemne wnętrze. Przełamaniem są ciemniejsze plamy w postaci sofy, blatu kuchennego, czy kotary – które w razie potrzeby mają stworzyć przytulny klimat oddzielając funkcję living roomu od reszty domu.

Łącznikiem między istniejącą częścią domu, a ogrodem zinowym jest panel z zieleni – niewymagający obsługi domowników.

Dużym wyzwaniem tego projektu był kopertowy dach – niecodzienne rozwiązanie, które zastosowaliśmy w zadaszeniu ogrodu.

Dzięki wszystkim zastosowanym rozwiązaniom właściciele domu cieszą się upragnioną zielenią przez cały rok i mają teraz więcej przestrzeni.