Autorka projektu: Alicja Brzuska

Dokumentacja techniczna: Monika Nowicka

Status: zrealizowany 2016 r.

Lokalizacja: Poznań

Opis:

Szeregowiec z lat 80-tych znajdujący się na jednym z osiedli na obrzeżach Poznania. Właściciele po wielu latach zdecydowali się na generalny remont domu.

Z racji na wielkość rodziny – oprócz dwójki dorosłych – mieszka tam trójka dzieci oraz zwierzęta domowe – w projekcie postawiliśmy na praktyczne rozwiązania oraz dobór odpowiednio odpornych w użytkowaniu materiałów.

Wyzwaniem projektowym były nie tylko wąskie pomieszczenia szeregowca, o małych gabarytach, ale także stałe elementy konstrukcyjne, które musiały pozostać nieruszone.

Aby uzyskać więcej miejsca oraz optycznie powiększyć wnętrze, elementy konstrukcyjne ukryliśmy w przestrzeniach funkcyjnych. Dodatkowo zastosowaliśmy przebicia, świetliki, a także ukryte drzwi, co świetnie wpłynęło również na wizualne uspokojenie linii ścian.

Dzięki minimalizacji widocznych elementów, a także odpowiednio dobraną aranżację wnętrz pomimo niewielkich wyjściowo pomieszczeń uzyskaliśmy wrażenie większej przestronności.

Dolna część budynku została przerobiona na na strefę relaksu. Tutaj w saunie na jednej ze ścian użyliśmy żywy mech, co wizualnie ożywia przestrzeń i spełnia także funkcję praktyczną regulacji wilgotności.

Pomieszczeniom łazienkowym i kuchennym charakteru nadają płytki Mutina projektu Patricii Urquioli w swoim ponadczasowym dizajnie.

W korytarzu, aby doświetlić pustą część garderobianą, została wyburzona część ściany murowanej, a następnie zastąpiona szybą. Ławka umieszczona po jej obu stronach łączy optycznie dwa pomieszczenia – tzw.: część „mokrą” – gdzie zdejmowane są buty po przyjściu z dworu oraz część „suchą”. Dzięki temu trikowi przestrzeń została znacznie powiększona optycznie. Tutaj także znalazło się miejsce na pamiątkę rodzinną – drewnianą szafę, która pozostała w swojej pierwotnej formie.